joao-silas-51725-unsplash.jpg

Böcker

 

Böcker


Fri Tanke, 2018Köp Recension (GP) Recension (SvD)Religiös politisk aktivism inom islam, både med och utan våld har blivit en del av vardagen i både Mellanöstern och i Europa. I boken I guds namn - om våld och politik i islam förklarar Eli Göndör del…

Fri Tanke, 2018

Köp
Recension (GP)
Recension (SvD)

Religiös politisk aktivism inom islam, både med och utan våld har blivit en del av vardagen i både Mellanöstern och i Europa. I boken I guds namn - om våld och politik i islam förklarar Eli Göndör dels hur olika företeelser eller ideologier som vuxit fram ur islam blir politiskt aktiva eller våldsbenägna. Dels varför människor kan uppfatta förtryck eller bestialiska mord som moraliskt försvarbara gärningar.

I Guds namn är en intellektuell bottenplatta om muslimskt religiöst meningsskapande som alla politiker och samhällsintresserade bör läsa och ta till sig.
- Magnus Ranstorp, docent, forskningsledare vid CATS, Försvarshögskolan samt Quality Manager inom EU:s Radicalisation Awareness Network - Center of Excellence.

Boken bidrar till förståelsen för hur intoleranta, auktoritativa religiösa tolkningar kan uppstå inom islam vid vissa tillfällen och varför de kan tilltala vissa människor under vissa omständigheter.
- Göran Larsson, professor i religionsvetenskap Göteborgs universitet.

Timbro, 2021Köp Recension (DN) Recension (Folkbladet)I december 2010 tände grönsakshandlaren Mohammed Bouazizi eld på sig själv i protest mot den tunisiska regimen. Det blev starten för vad som snart kom att kallas för den arabiska våren. Under 2011 föll regimerna i Tunisien, Libyen och Egypten, demokratiska val genomfördes och hopp tändes om en bättre framtid.Men gamla förtryck ersattes av nya. I Libyen och Syrien utbröt inbördeskrig med katastrofala följder. Vad blev det egentligen av den arabiska våren? Vad gick fel och vad finns kvar av drömmarna från 2011?I De arabiska såren reflekterar nio framstå ende Mellanösternexperter kring de senaste tio åren i regionen. Hur kunde det gå så illa i Libyen, Egypten och Syrien och varför över levde regimen i Jordanien relativt oskadd? Vilken roll har USA, Ryssland och Turkiet spelat och hur har Israel/Palestinakonflikten påverkats? Hur har kvinnornas samhällsroll förändrats, vad kan vi lära av arabvärldens poeter och hur gick det egentligen i Tunisien där allt startade?Med texter av Thomas Gür, Eli Göndör, Fanny Härgestam, Aron Lund, Yehudit Ronen, Kholod Saghir, Nathan Shachar, Cecilia Uddén och Ronen Yitzhak.

Timbro, 2021

Köp
Recension (DN)
Recension (Folkbladet)

I december 2010 tände grönsakshandlaren Mohammed Bouazizi eld på sig själv i protest mot den tunisiska regimen.
Det blev starten för vad som snart kom att kallas för den arabiska våren. Under 2011 föll regimerna i Tunisien, Libyen och Egypten, demokratiska val genomfördes och hopp tändes om en bättre framtid.

Men gamla förtryck ersattes av nya. I Libyen och Syrien utbröt inbördeskrig med katastrofala följder. Vad blev det egentligen av den arabiska våren? Vad gick fel och vad finns kvar av drömmarna från 2011?

De arabiska såren reflekterar nio framstå ende Mellanösternexperter kring de senaste tio åren i regionen. Hur kunde det
gå så illa i Libyen, Egypten och Syrien och varför över levde regimen i Jordanien relativt oskadd? Vilken roll har USA, Ryssland och Turkiet spelat och hur har Israel/Palestinakonflikten påverkats? Hur har kvinnornas samhällsroll förändrats, vad kan vi lära av arabvärldens poeter och hur gick det egentligen i Tunisien där allt startade?

Med texter av Thomas Gür, Eli Göndör, Fanny Härgestam, Aron Lund, Yehudit Ronen, Kholod Saghir, Nathan Shachar, Cecilia Uddén och Ronen Yitzhak.

Atlantis, 2009Köp Recension (SvD) Recension (DN)Sionismen är en av vår tids mest ifrågasatta och omdiskuterade ideologier. Den har sin upprinnelse i längtan efter en judisk stat som  lösning på förföljelser av judar under årtusenden. Men vad innebär…

Atlantis, 2009

Köp
Recension (SvD)
Recension (DN)

Sionismen är en av vår tids mest ifrågasatta och omdiskuterade ideologier. Den har sin upprinnelse i längtan efter en judisk stat som lösning på förföljelser av judar under årtusenden. Men vad innebär egentligen sionism? Svaret är inte sionisterna själva eniga om. Inte ens var Israel skulle ligga undgick debatt. I anslutning till Israels 60-årsjubileum publiceras denna antologi med sionistiska tänkares idéer och visioner.

Ambitionen är att läsaren själv skall få stifta bekantskap med olika sionistiska ideologier. Boken är den första i sitt slag på svenska och har ett förord skrivet av den bekante israeliske författaren A.B. Yehoshua. Den vänder sig till en allmänt intresserad läsekrets och kan dessutom med fördel användas av studenter på gymnasium och vid universitet.

Det är en på flera sätt överraskande bok. För trots att åtminstone Eli Göndör har gjort sig känd som proisraelisk debattör/.../så är Sionismen en alldeles utmärkt balanserad introduktion till detta infekterade ämne. Inte minst värdefullt är att redaktörerna också presenterar generösa utdrag ur sionistiska förgrundsgestalters egna texter.
- Per Jönsson i Dagens Nyheter 18 mars 2009

...som helhet en utomordentlig översikt över en av vår tids mest kontroversiella ideologiska och politiska yttringar.
- Lennart Berntson i Svenska Dagbladet 25 maj 2009.

Antologin är sammanställd av Eli Göndör och Patrik Öhberg.

Boken tilldelades kulturrådets litteraturstöd.

Timbro, 2017Köp Recension (Corren) Recension (DN)Minoritetens anpassning och majoritetens tolerans brukar uppfattas som huvudingredienserna för att det mångkulturella samhället ska fungera. Men vad händer när det istället är två majoritetskulturer s…

Timbro, 2017

Köp
Recension (Corren)
Recension (DN)

Minoritetens anpassning och majoritetens tolerans brukar uppfattas som huvudingredienserna för att det mångkulturella samhället ska fungera. Men vad händer när det istället är två majoritetskulturer som möts?

I Religionskollision - majoritet, minoritet och toleransens gränser beskriver Eli Göndör varför minoritets - respektive majoritetsstatus inte bara en fråga om hur stor en grupp är i förhållande till en annan. Arabiska sunnimuslimer har i sina hemländer oftast levt i en majoritetskultur. I Europa möter de en sekulariserad kristen majoritetsbefolkning som betraktar religionen som en privatsak.

Eli Göndörs bok placerar sig mitt i vår alltmer polariserade och infekterade samhällsdebatt. Med sitt karaktäristiskt rättframma sätt lyfter han in majoritets – eller minoritetserfarenhet som ett nytt teoretiskt bidrag till några av samtidens viktigaste frågor om religion, integration och politisk kultur i dagens Sverige. Med utgångspunkt i internationell samhällsforskning navigerar Göndör mellan de extremer som präglar integrationsdebatten. Hans bok är ett försök att mejsla ut en handfast analys av dagens integrationsutmaningar på vilken konstruktiva lösningar kan byggas. Religionskollision är driven, klartänkt och konfrontativ och lär inte lämna någon oberörd.
- David Thurfjell, professor i religionsvetenskap

Timbro, 2018Köp Recension (GP) Recension (SvD)Vad innebär det att leva som muslim i Sverige? Kan islam bli lika svenskt som midsommar och Lucia eller är muslimer dömda att ständigt förhandla mellan sin religion och sin nationalitet? Hur påverkas ide…

Timbro, 2018

Köp
Recension (GP)
Recension (SvD)

Vad innebär det att leva som muslim i Sverige? Kan islam bli lika svenskt som midsommar och Lucia eller är muslimer dömda att ständigt förhandla mellan sin religion och sin nationalitet? Hur påverkas identiteten av samhällets fördomar och attityder?

I denna antologi reflekterar 18 svenska muslimer kring frågor om identitet och religion.

Boken inleds med ett förord av Eli Göndör och avslutas med ett slutord av Göran Larsson.

Timbro, 2013I Europa är uppfattningen vanligtvis att politiken ska vara skild från religion. En del vill gå så långt att även samhället bör vara fritt från religiösa uttryck. Samtidigt tycks religion åter vara på frammarsch. Därmed har också en ny s…

Timbro, 2013

I Europa är uppfattningen vanligtvis att politiken ska vara skild från religion. En del vill gå så långt att även samhället bör vara fritt från religiösa uttryck. Samtidigt tycks religion åter vara på frammarsch.

Därmed har också en ny situation uppstått. Å ena sidan försöker västerländska demokratier upprätthålla principen att skilja politik och religion åt. Å andra sidan bygger demokrati på att människor organiserar sig och med stöd av yttrandefriheten framför sitt budskap. I princip är det en outtalad invit även till religiösa grupper att organisera sig politiskt för att värna sina intressen. Ett nytt politiskt dilemma har uppstått.

I denna antologi skriver en rad namnkunniga skribenter om religionens förändring och plats i politik och samhälle. Bland dem Susanne Wigorts Yngvesson, Nathan Shachar, Torbjörn Elensky, Lars Dencik, Thomas Gür, Andreas Ekström, Andreas Johansson Heinö och Eli Göndör, som även är redaktör för antologin.

Fri Tanke, 2021Köp Recension (BTJ)Islam räknas som världens näst största religion. Bara i Sverige identifierar sig nästan en halv miljon människor på olika sätt som muslimer. I denna introduktion till islam presenterar religionsvetaren och författar…

Fri Tanke, 2021

Köp
Recension (BTJ)

Islam räknas som världens näst största religion. Bara i Sverige identifierar sig nästan en halv miljon människor på olika sätt som muslimer. I denna introduktion till islam presenterar religionsvetaren och författaren Eli Göndör islams centrala gestalter, skrifter och vanliga trosuppfattningar bland personer som betecknar sig som muslimer.

Historiskt växte den första muslimska identiteten fram långsamt och formades under en period på cirka två hundra år. Denna process pågår i allt väsentligt fortfarande och påverkas ständigt av sociala och politiska förändringar. Därmed är det är svårt att ställa upp ett antal principer som entydigt kan berätta för oss hur muslimer förväntas praktisera sin religion.

Islam belyser Göndör från ett kritiskt och inkännande perspektiv centrala aspekter av islam och diskuterar strukturerna bakom dess utveckling, samt hur både forskare och troende muslimer uppfattar religionen.

Atlantis, 2012KöpSjutton procent av Israels medborgare är muslimer. Ungefär 600 000 av dem är kvinnor. Muslimska kvinnor i Israel studerar längre, gifter sig  senare och föder färre barn än vad deras mödrar gjorde. Samtidigt  identifierar sig allt f…

Atlantis, 2012

Köp

Sjutton procent av Israels medborgare är muslimer. Ungefär 600 000 av dem är kvinnor. Muslimska kvinnor i Israel studerar längre, gifter sig senare och föder färre barn än vad deras mödrar gjorde. Samtidigt identifierar sig allt fler muslimska kvinnor i Israel som religiösa. I Jag har mina känslor och mitt förstånd har Eli Göndör samtalat med några av dessa kvinnor om hur deras religiösa föreställningar är kopplad till deras vardag, till ett allt bättre, självständigare och modernare liv. Genom en historisk återblick och ett statistiskt underlag förankras kvinnorna i ett historiskt och socialt sammanhang.

Boken är en populärvetenskaplig bearbetning av Eli Göndörs doktorsavhandling i islamologi, Muslimska kvinnor i Israel: Religionens roll i vardagslivets förflyttningar.

Förord av Leif Stenberg, professor vid Cemtrum för Mellanösternstudier, Lunds Universitet.

Boken tilldelades kulturrådets litteraturstöd.

Hydra, 2013Denna bok är en kritisk granskning av Ingmar Karlssons Bruden är vacker men har redan en man, Sionismen – en ideologi vid vägs ände? (2012).I boken finns recensioner av Fredrik Meiton, doktorand i historia vid New York University, Svante …

Hydra, 2013

Denna bok är en kritisk granskning av Ingmar Karlssons Bruden är vacker men har redan en man, Sionismen – en ideologi vid vägs ände? (2012).

I boken finns recensioner av Fredrik Meiton, doktorand i historia vid New York University, Svante Lundgren, universitetslektor i judaistik vid Lunds universitet och Eli Göndör fil.dr. i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern. Torbjörn Jerlerups granskning av Ingmar Karlssons citat och källor på bloggen Frihetssmedjan, är omarbetade speciellt för denna bok.

Förordet är skrivet av Peter Luthersson Docent i litteraturvetenskap, verksam vid Ax:son Johnson-stiftelsen, tidigare kulturchef i Svenska Dagbladet och vd för Bokförlaget Atlantis.
Avslutar denna volym gör Nathan Shachar, prisbelönt författare och journalist.

Boken tilldelades kulturrådets litteraturstöd.